Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την βιοδιαχείρηση και το Alken Clear-Flo.

 • 1. Γιατί τα βακτήρια είναι τα πλέον κατάλληλα για τη διαχείριση των αποβλήτων;

Τα βακτήρια είναι οι ανακυκλωτές της φύσης. Είναι ικανά να διασπούν έναν εκπληκτικό αριθμό ενώσεων, λόγω της εξέλιξής τους σε διάφορες τοποθεσίες επί εκατομμύρια χρόνια, και είναι κατάλληλα για μια μεγάλη ποικιλία φυσικών και τεχνητών συστημάτων. Από τη στιγμή που έχουν μετρηθεί ποσοτικά οι περιβαλλοντικές και διατροφικές απαιτήσεις διαφόρων ειδών βακτηρίων, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ικανότητές τους να καθαρίσουν εντελώς και να επανασταθεροποιήσουν ένα σύστημα. Οι τεχνικές επιλογής που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του Alken Clear-Flo μπορούν να αυξήσουν την “όρεξη” των βακτηρίων για συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που είναι δύσκολο να διασπαστούν.

 • 2. Ποιός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια διασπούν τα απόβλητα;

Τα βακτήρια παράγουν ένζυμα τα οποία τους επιτρέπουν να διασπάσουν τις σύνθετες ενώσεις σε απλά συστατικά που μπορούν να διεισδύσουν στο κύτταρο και να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους. Ορισμένα βακτήρια χρησιμοποιούν υδατάνθρακες και πρωτεϊνες που υπάρχουν συνήθως στα αιωρούμενα στερεά τα οποία ανεβάζουν την απαίτηση για βιοχημικό οξυγόνο (BOD), ενώ άλλα χρησιμοποιούν ενώσεις άχρηστες για άλλους οργανισμούς, όπως οι θειούχες ενώσεις, η αμμωνία και οι υδρογονάνθρακες. Οταν τα βάλουμε στο νερό, τα βακτήρια προσκολλώνται σε στερεά σωματίδια, είτε σε αυτά που αιωρούνται στο νερό, είτε σε αυτά που κατακάθονται στυν πυθμένα, και εκκρίνουν ένζυμα τα οποία αποσυνθέτουν τα σωματίδια. Ορισμένες διαλυμένες ενώσεις, όπως η αμμωνία και το θείο, απορροφώνται αμέσως από το κύτταρο. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε συνδυασμούς διαφόρων ειδών βακτηρίων ώστε να έχουμε πιο ισχυρή και πλήρη διάσπαση ορισμένων ρύπων, από εκείνη που θα είχαμε αν χρησιμοποιούσαμε μόνο ένα είδος βακτηρίων, διότι τα παρα-προϊόντα ενός είδους συχνά αποτελούν την τροφή κάποιου άλλου είδους. Μόνο ένας σωστά ισορροπημένος συνδυασμός διαφόρων ειδών βακτηρίων, όπως το Alken Clear-Flo, μπορεί να λειτουργήσει συνεργατικά ώστε να διασπάσει εντελώς τους ρύπους και να τους μετατρέψει σε μη τοξικά παραπροϊόντα όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το νερό και τα θειϊκά άλατα.

 • 3. Τι συμβαίνει στα βακτήρια όταν τελειώσει η δουλειά τους;

Τα βακτήρια αναπαράγονται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς όταν τρέφονται καλά, περίπου μια φορά κάθε 15 ως 20 λεπτά, ανάλογα με το είδος. Τα βακτήρια αναπαράγονται για όσο διάστημα οι ρύποι του συστήματος μπορούν να θρέψουν τον πληθυσμό τους. Καθώς μειώνεται το επίπεδο της ρύπανσης, τα βακτήρια πεθαίνουν και αναπαράγονται με μικρότερη συχνότητα. Με αυτόν τον τρόπο, ο πληθυσμός αυτορρυθμίζεται ώστε να αναλογεί στο επίπεδο των ρύπων. Οταν τελειώσει το έργο τους, τα βακτήρια πεθαίνουν με γρήγορους ρυθμούς και ο πληθυσμός τους επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Ορισμένα θα επιβιώσουν σε λανθάνουσα κατάσταση, και θα ενεργοποιηθούν όταν τα επίπεδα των ρύπων, άρα και της τροφής τους, αρχίσουν ξανά να αυξάνουν.

 • 4. Μήπως τα βακτήρια του Alken Clear-Flo είναι γενετικά τροποποιημένα;

Οχι. Ολα τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται στις φόρμουλες Clear-Flo είναι φυσικά, επιλεγμένα για τις επιθυμητές ιδιότητές τους και προσαρμοσμένα ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία το έργο που τους αναθέτουμε. Δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένα κατά κανέναν τρόπο.

 • 5. Είναι άραγε ασφαλή για τον άνθρωπο τα βακτήρια του Clear-Flo;

Τα προϊόντα Clear-Flo ανήκουν στην Κατηγορία 1 Βιοασφάλειας, που σημαίνει ότι είναι μη-παθογόνα για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά. Ολα τα προϊόντα Alken Clear-Flo είναι πιστοποιημένα ότι δεν περιέχουν salmonella και shigella. Το Alken Clear-Flo δεν προκαλεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον. Ουσιαστικά, μειώνοντας τα συνολικά αιωρούμενα στερεά (TSS), τα άλατα αμμωνίας, το υδρόθειο, και άλλες μολυσματικές ουσίες στις λίμνες και τις δεξαμενές, το Alken Clear-Flo συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του νερού. Πολλοί κυβερνητικοί φορείς στις ΗΠΑ έχουν επιλέξει το Alken Clear-Flo για τον καθαρισμό δημοσίων υδάτινων πόρων λόγω ακριβώς της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας που προσφέρει.

 • 6. Το Clear-Flo είναι ασφαλές για τα ψάρια;

ΝΑΙ! Το Alken Clear-Flo βελτιώνει το υδάτινο περιβάλλον για τα ψάρια και τους άλλους οργανισμούς απομακρύνοντας την αμμωνία και τη λάσπη από τη στήλη του νερού. Το Alken Clear-Flo έχει χρησιμοποιηθεί σε 18 πολιτείες των ΗΠΑ και σε 39 χώρες σε όλον τον κόσμο για υδατικές καλλιέργειες και αντιμετώπιση προβλημάτων σε υδάτινα συστήματα. Η χρήση του στις ΗΠΑ είναι εγκεκριμένη από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) και από το Υπουργείο Περιβαλλοντικής Διατήρησης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSDEC) για συγκεκριμένες χρήσεις.

 • 7. Αν αυτά τα βακτήρια υπάρχουν ήδη στη φύση, γιατί πρέπει να τα προσθέσουμε σε ένα φυσικό σύστημα;

Ο πληθυσμός των βακτηρίων στη φύση ελέγχεται από οργανισμούς της τροφικής αλυσίδας οι οποίοι τρέφονται από αυτά, ενώ δεν είναι πάντα κατάλληλα για το είδος των αποβλήτων στα οποία τυχαίνει να βρίσκονται. Στην περίπτωση ισχυρών επιβλαβών ουσιών όπως το κυανιούχο άλας, τα φυσικά βακτήρια ίσως δεν είναι συνηθισμένα να το χρησιμοποιούν ως πηγή τροφής. Εισάγοντας στο σύστημα έναν προσεκτικά επιλεγμένο συνδυασμό μικροοργανισμών, τα προστιθέμενα βακτήρια έχουν τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και είναι ελεύθερα και ικανά να διαχειριστούν τα απόβλητα ενός συγκεκριμένου συστήματος. top

 • 8. Αφού τα ειδικά βακτήρια του Alken Clear-Flo αναπαράγονται μέσα στο σύστημα, γιατί δεν αρκεί μόνο μια δόση;

Ολα τα είδη βακτηρίων του Alken Clear-Flo, όταν βγούν από το εργαστήριο είναι ειδικά προσαρμοσμένα να προτιμούν συγκεκριμένα απόβλητα που διασπώνται δύσκολα. Μετά την προσαρμογή των ειδών για έναν συγκεκριμένο σκοπό, η εταιρεία αναμιγνύει τα βακτήρια μιας συγκεκριμένης φόρμουλας έτσι ώστε να είναι κατάλληλα για το έργο για το οποίο προορίζονται. Αν δεν γίνει η τεχνητή διαδικασία επιλογής από την εταιρεία, κάθε επόμενη γενιά (μετά τις πρώτες 10) επανέρχεται όλο και περισσότερο στην ¨άγρια¨ κατάστασή της, και προτιμά για τη διατροφή της απλούστερες πηγές άνθρακα, όπως τα σάκχαρα, που βρίσκονται στη ροή των αποβλήτων. Με άλλα λόγια, αφού ¨αναπαραχθούν¨ σε μια ροή αποβλήτων με μικρή συγκέντρωση της ουσίας-στόχου, επί 10 ή περισσότερες γενιές, οι απόγονοι του Alken Clear-Flo μοιάζουν όλο και περισσότερο με τον άγριο πληθυσμό. Φυσικά, αν η ροή των αποβλήτων έχει μεγάλη συγκέντρωση της ουσίας-στόχου, και η ροή των αποβλήτων είναι σχετικά σταθερή, η δόση συντήρησης μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο. Ορισμένοι ανταγωνιστές ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι επίσης επιλεκτικά προσαρμοσμένα και ότι τα είδη βακτηρίων τους σε καμμία περίπτωση δεν επανέρχονται στη φυσική τους άγρια κατάσταση. Αυτοί οι ίδιοι ανταγωνιστές ξεχνούν να αναφέρουν το γεγονός ότι τα είδη βακτηρίων τους είναι πάρα πολύ ΑΔΥΝΑΜΑ για να επιβιώσουν επί αρκετές γενιές ώστε να επέλθει οποιαδήποτε επαναφορά στη φυσική τους κατάσταση…

 • 9. Μπορεί το Αlken Clear-Flo να περιορίσει τα φύκια;

Τα φύκια ως υδρόβια ζιζάνια δεν τρέφονται από τη στήλη νερού, αλλά απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά τους κατ’ευθείαν από το στρώμα της λάσπης, γιαυτό δεν επηρρεάζονται άμεσα. Το Alken Clear-Flo μπορεί να διασπάσει έως 60% του στρώματος λάσπης μέσα σε λίγους μήνες, με αποτέλεσμα να μειωθούν σταδιακά και τα φύκια. top

 • 10. Ποιά είδη ρύπων αποτελούν το στόχο του Clear-Flo;

Το Clear-Flo μπορεί να διασπάσει όλες τις οργανικές μολυσματικές ουσίες εκτός από τα PCB. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: λάσπη, κοπριά, λίπη, έλαια, χλωριούχες ενώσεις, αμμωνία, νιτρικές ενώσεις (nitrite), θειούχες ενώσεις, ορισμένα ζιζανιοκτόνα, υδρογονάνθρακες, κυανιούχες ενώσεις και φαινόλες.

 • 11. Πώς ξεθολώνει το νερό με το Alken Clear-Flo;

Το Alken Clear-Flo μειώνει τα Συνολικά Αιωρούμενα Στερεά (TSS) που θολώνουν τη στήλη νερού, χωνεύοντας τα αιωρούμενα οργανικά υλικά. top

 • 12. Πώς αντιμετωπίζει το φώσφορο στον όγκο νερού το Alken Clear-Flo;

Τα βακτήρια του Alken Clear-Flo απορροφούν μια ορισμένη ποσότητα φωσφόρου (όπως το ΡΟ4) στην κυτταρική μάζα τους, και τον χρησιμοποιούν ως καταλύτη της τροφής τους κατά την παραγωγή ενζύμων και πρωτεϊνών. Τα βακτήρια χρησιμοποιούν επίσης τον φώσφορο στην αναπαραγωγή των κυττάρων τους, καθιστώντας τον με αυτόν τον τρόπο δυσεύρετο ως πηγή τροφής για τις άλγες και τα υδρόβια φυτά.

 • 13. Πώς ρυθμίζει την δυσοσμία το Alken Clear-Flo;

Επιταχύνοντας τον φυσικό κύκλο του αζώτου, το Alken Clear-Flo αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο η αμμωνία μετατρέπεται σε νιτρώδεις ενώσεις (nitrite) και στη συνέχεια σε νιτρικές ενώσεις (nitrate), εξαλείφοντας έτσι την απελευθέρωση αερίου αμμωνίας. Αρκετά προϊόντα Alken Clear-Flo περιέχουν είδη βακτηρίων επιλεγμένα για την ικανότητά τους να βιοδιασπούν τις ενώσεις υδροθείου, εξαφανίζοντας έτσι και αυτήν την πηγή δυσοσμίας. top

 • 14. Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Clear-Flo;

Τα προϊόντα Clear-Flo έχουν χρησιμοποιηθεί σε λίμνες, φυσικές και τεχνητές, σε βιομηχανικά υγρά απόβλητα, σε αποστραγγίσεις χωματερής, στην άρδευση θερμοκηπίων, στα γεωργικά απόβλητα, σε μολυσμένα υπόγεια ύδατα και σε απόβλητα εστιατορίων. Στο βαθμό που πολλές ρυπογόνες ουσίες υπάρχουν παντού, οι εφαρμογές είναι πολλές και διαρκώς επεκτείνονται.

 • 15. Γιατί τα χημικά φυκοκτόνα προκαλούν μακροπρόθεσμα προβλήματα;

Σκοτώνοντας όλες τις άλγες και τα περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια, τα χημικά φυκοκτόνα προσθέτουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά (άλγες σε αποσύνθεση) πίσω στη στήλη νερού. Τα ψάρια, τα οποία χρησιμοποιούν τις άλγες ως πηγή τροφής, πεθαίνουν. Τα νεκρά αυτά ψάρια αυξάνουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών στο νερό, τα οποία δεν διασπώνται πλέον από τους πολύ μειωμένους αριθμούς ωφέλιμων βακτηρίων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα οικοσύστημα με όλο και πιο διαταραγμένη ισορροπία. Αυτό το μη-ισορροπημένο σύστημα τρέφει έναν αυξανόμενο πληθυσμό υδρόβιων φυτών ώσπου η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν αρχικά. Τα νεκρά ψάρια, οι άλγες, και το φυτικό υλικό βυθίζονται στον πυθμένα, συμβάλλοντας στο στρώμα λάσπης, το οποίο αποβάλλει υδρόθειο και μεθάνιο κατά τη σήψη του. Χωρίς φυτά που προσθέτουν οξυγόνο ή ωφέλιμα βακτήρια για να αλλάξουν αυτόν τον κύκλο, η λίμνη αλλάζει την αναπνοή της από αερόβια σε αναερόβια, σκοτώνοντας έτσι και τα τελευταία ψάρια. Η λίμνη πλέον γίνεται χώρος αναπαραγωγής ασθενειών και παρασίτων. Η επαναδημιουργία ενός ισορροπημένου συστήματος, με τον αερισμό και το Alken Clear-Flo, προωθεί ένα μακροπρόθεσμα υγιές περιβάλλον.

 • 16. Το Alken Clear-Flo είναι φυσικό φυκοκτόνο;

ΟΧΙ. Το Alken Clear-Flo δεν επιτίθεται άμεσα στις άλγες για να προκαλέσει το θάνατό τους. Τα ειδικά βακτήρια του Alken Clear-Flo είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ανταγωνίζονται επιθετικά για τις διαθέσιμες πηγές αζώτου και φωσφόρου, οι οποίες παρέχουν την πρωταρχική πηγή θρεπτικών συστατικών για τις άλγες. Μειώνοντας τη διαθέσιμη τροφή στις άλγες, αυτές δεν μπορούν να αναπαραχθούν, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους.

 • 17. Το Alken Clear-Flo μπορεί να συνδυαστεί με φυκοκτόνα, αντιβιοτικά ή ζιζανιοκτόνα;

Τα φυκοκτόνα σκοτώνουν αδιακρίτως όλους τους ζωντανούς μικροοργανισμούς, και μαζί με αυτούς και τα ωφέλιμα βακτήρια, όπως αυτά του Alken Clear-Flo. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι από τα παραπάνω, περιμένετε τουλάχιστον 14 μέρες πριν εφαρμόσετε το Alken Clear-Flo για να καθαρίσει τα απόβλητα που θα ακολουθήσουν. (Ενας αντιπρόσωπος είχε επιτυχία όταν χρησιμοποίησε το ζιζανιοκτόνο Sonar, και δέκα μέρες μετά, το Alken Clear-Flo 1200). Το Alken Clear-Flo είναι ευαίσθητο στα περισσότερα συνηθισμένα αντιβιοτικά. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικά στα ψάρια σας, περιμένετε τουλάχιστον 48 ως 72 ώρες μετά τη χρήση τους για να ξαναγεμίσετε το σύστημά σας με Alken Clear-Flo. Το Alken Clear-Flo 1200 μπορεί να καταναλώσει μια μικρή δόση πολλών ζιζανιοκτόνων. Αν γνωρίζουμε ότι είναι μεγάλη η μόλυνση από ζιζανιοκτόνα, μπορείτε να συμπληρώσετε με Alken Clear-Flo 7002 για καλύτερα αποτελέσματα.

 • 18. Γιατί ρυθμίζεται η εκροή BOD και COD;

Ορισμός: BOD= Βιοχημική Απαίτηση σε Οξυγόνο. Ο ρυθμός με τον οποίο οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν το οξυγόνο στο νερό ή στα απόβλητα, ενώ σταθεροποιούν το αποσυνθέσιμο οργανικό υλικό υπό αεροβικές συνθήκες. Κατά την αποσύνθεση, το οργανικό υλικό χρησιμεύει ως τροφή στα βακτήρια και η οξείδωσή του παράγει ενέργεια. Το τέστ BOD μετράει το ρυθμό της χρήσης του οξυγόνου κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, συνήθως επώαση στο σκοτάδι στους 20 βαθμούς Κελσίου για 5 ημέρες. Υπάρχουν κανόνες και νόμοι που ρυθμίζουν την απόθεση των επεξεργασμένων βιοστερεών ως λίπασμα. Οι κανόνες αυτοί δεν είναι αυθαίρετοι. Η εκροή παθογόνων βακτηρίων και υπερβολικών θρεπτικών σε υψηλό BOD πρέπει να ελέγχονται για να προστατεύουν την οικολογία. Η απόθεση μεγάλων ποσοτήτων αχώνευτων θρεπτικών συστατικών στο έδαφος διαταράσσει την ισορροπία του κύκλου του αζώτου. Απόβλητα με υψηλό BOD σκοτώνουν ορισμένα φυτά, και προκαλούν την ανάπτυξη άλλων φυτών, με αποτέλεσμα τη λιμοκτονία των ιθαγενών πληθυσμών ζώων, πουλιών και εντόμων. Τα υγρά αποστράγγισης που προκύπτουν όταν αποτεθούν αυτά τα απόβλητα, μπορούν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τους γειτονικούς ποταμούς και λίμνες, όπου αυτά τα υπερβολικά θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν ένα διαφορετικό φυτοπλαγκτόν το οποίο δεν μπορούν να χωνέψουν οι κανονικοί πληθυσμοί ψαριών, οστράκων και γαριδών, με αποτέλεσμα τον μαζικό θάνατο της υδρόβιας ζωής, και τον επακόλουθο θάνατο των αρπακτικών που τρέφονται με αυτά τα είδη. Αλλοι κίνδυνοι απο την απόθεση αποβλήτων με υψηλό BOD σε ποταμούς είναι οι εξής: πολλαπλασιασμός των παθογόνων ειδών βακτηρίων, πολλαπλασιασμός της Pfiesteria (μικροοργανισμός που έχει πρόκαλέσει τόση ζημιά ώστε ολόκληροι ποταμοί έπρεπε να αποκλειστούν για ορισμένες εποχές), και μαζικούς θανάτους ψαριών λόγω ανεπάρκειας οξυγόνου στο νερό, αφού τα απόβλητα με υψηλό BOD καταναλώνουν όλο το οξυγόνο που υπάρχει στο νερό. Η δυσοσμία από απόβλητα με υψηλό BOD προσελκύει παράσιτα και ζώα, πουλιά, ψάρια και έντομα που τρέφονται από ψοφίμια, πράγμα που επιτρέπει στους πληθυσμούς τους να αυξάνονται εις βάρος άλλων ειδών. Τα απόβλητα με υψηλό COD που περιέχουν χημικά, όπως αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, χαλκό, μόλυβδο, υδράργυρο, μολυβδένιο, νικέλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, μπορούν να δηλητηριάσουν τον φυσικό πληθυσμό (μη-επιλεγμένων, μη-προσαρμοσμένων) βακτηρίων που διασπούν απόβλητα, και έτσι να σπάσουν την τροφική αλυσίδα και να οδηγήσουν σε όλα τα προβλήματα που συνδέονται με τα απόβλητα με υψηλό BOD, όπως αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο. Υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών μπορούν επίσης να δηλητηριάσουν άμεσα ανώτερες μορφές ζωής. Υπάρχουν νόμοι που περιορίζουν την απόθεση αυτών των τοξικών ουσιών στο περιβάλλον σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Πρέπει να λαμβάνεται δείγμα των βιοστερεών που παράγονται από τις εγκαταστάσεις μιας κοινότητας ή ενός εστιατορίου, ή μιας κτηνοτροφικής μονάδας, και να γίνεται τέστ κάθε μήνα για τα ακόλουθα παθογόνα ώστε να ανταποκρίνονται στις διατάξεις αυτού του νόμου: coliform των κοπράνων, salmonella sp., εντερικός ιός, βιώσιμα αυγά ελμίνθης, ανόργανοι ρύποι, BOD/COD, και το σύνολο σταθερών και πτητικών στερεών.

 • 19. Είναι ο αερισμός απαραίτητος;

Κάποια είδη βακτηρίων της Alken χρησιμοποιούν διαλυμένο οξυγόνο για την διαδικασία της πέψης. Ο αερισμός θα αυξήσει την αποδοτικότητα αυτών των στελεχών, ειδικά σε υδάτινα οικοσυστήματα. Αν το επίπεδο του διαλυμένου οξυγόνου είναι ήδη πολύ χαμηλό (D.O=0.5ppm) αποφεύγεται η προσθήκη βακτηρίων τα οποία καταναλώνουν επιπλέον οξυγόνο. Τα βακτήρια που περιλαμβάνονται στα μείγματα Clear-Flo είναι επαμφοτερίζοντα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να δουλέψουν απουσία οξυγόνου αν υπάρχουν διαθέσιμα νιτρικά σαν πηγή οξυγόνου.

 • 20. Γιατί δεν πωλούνται τα προιόντα Alken Clear-Flo στα ράφια των super-markets?

Τα προιόντα αυτά οφείλουν την επιτυχία τουε στους εκπαιδευμένους διανομείς οι οποίοι είναι σε συνεχή επαφή με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό της Alken-Murray. Με αυτό τον τρόπο γίνεται αρχικά σωστή διάγνωση του προβλήματος και εν συνεχεία εφαρμόζεται το κατάλληλο προιόν η αρκετές φορές συνδυασμός διαφορετικών προιόντων ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για μεγάλα έργα όπως ο καθαρισμός ενός ποταμού η έστω ρυακιού, πρέπει να προηγηθεί τεχνική μελέτη που καθορίζει με λεπτομέρειες την αγωγή, τις εργαστηριακές αναλύσεις που θα επιβεβαιώνουν την πρόοδο,καθώς και χρήση εξοπλισμού όπως αεριστές και βιοενεργοποιητές.

 • 21. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των προιόντων Clear-Flo;

Τα προιόντα αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα στερεά και τα υγρά. Όι μικροοργανισμοί είναι σε λανθάνουσα κατάσταση (κάτι σαν ύπνωση) και έχουν 95% ρυθμό επανεργοποίησης (σχεδόν όλοι αφυπνίζονταi). Η διάρκεια ζωής των προιόντων ποικίλλει από 6 μήνες (για κάποια υγρά) έως 2 χρόνια (για όλα τα στερεά προιόντα) Η τεχνολογία που προξενεί αυτή τη λανθάνουσα κατάσταση αποτελεί την αιχμή της ανταγωνιστικότητας της Alken. Τα περισσότερα ανταγωνιστικά προιόντα έχουν αισθητά μικρότερη βιωσιμότητα και σαν αποτέλεσμα μικρότερη αποτελεσματικότητα. Αρκετοί απο τους ανταγωνιστές μας προσφέρουν την παλαιότερη “freeze-dried” τεχνολογία με 35% ποσοστό επανεργοποίησης (65% χαμένο προιόν)

 • 22. Πως χρησιμοποιούνται τα προιόντα Alken;

Υπάρχουν δύο μέθοδοι χρήσης των προιόντων: άμεση εφαρμογή η βιοδιήθηση. Η άμεση εφαρμογή γίνεται α) με απλή ρίψη της σκόνης στη δεξαμενή αερισμού αν πρόκειται για βιολογικό καθαρισμό η στις λάντζες και στα φρεάτια αν πρόκειται για αποχετευτικό κάποιας οικίας η επιχείρησης β) με ψεκασμό κάποιων στερεών αποβλήτων προς επεξεργασία γ) με καταβύθιση σε κάποια υγρά προς επεξεργασία. Η βιοδιήθηση χρησιμοποιείται μόνο στη περίπτωση που υπάρχει βιολογικό φίλτρο για σπόριασμα κυρίως σε υδατοκαλλιέργειες. Σε αυτή την περίπτωση σποριάζεται πρώτα το φίλτρο και μετά επιτρέπουμε στο νερό να περάσει απο το φίλτρο.

 • 23. Πόση ποσότητα προιόντος χρησιμοποιείται;

Η δοσολογία εξαρτάται απο το βαθμό της ρύπανσης, τον όγκο του αποβλήτου καθώς και το προτεινόμενο προιόν. Η Biobest έχει προτεινόμενη δοσολογία πάνω σε κάθε προιόν ξεχωριστά.

 • 24. Γιατί συμφέρει η χρήση των προιόντων Alken?

Η βιολογική επεξεργασία κερδίζει συνεχώς έδαφος γιατί έχει αποδειχθεί λιγώτερο δαπανηρή σε σχέση με τις μηχανικές μεθόδους (π.χ απομάκρυνση και καθαρισμός λάσπης), τη καύση η την πληρωμή προστίμων.. Η χημική επεξεργασία μπορεί να είναι λιγώτερο δαπανηρή, αλλά λειτουργεί ως “μπάλωμα” και συνήθως επιδρά σε μία μόνο παράμετρο της ρύπανσης. Τα προιόντα Alken επιδρώντας σφαιρικά στο σύστημα προς επεξεργασία, αποδίδουν σαφώς περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν την μικρότερη δοσολογία (2-75 φορές μικρότερη δόση από αντίστοιχα ανταγωνιστικά προιόντα.